Čarovnik na področju tapet

Vir: www.glitter.si ~ Avtor: Lorella Flego


V stanovanju ali hiši lahko tapete spremenijo vse. O tem sem se neštetokrat prepričala v Ameriki, kjer so tapete stalnica in ne le v otroški sobi. Tapete namreč prostoru podarijo identiteto in že dolgo ni tako, da niso koristne ali se na njih nabira prah. Tapete so bogate, razkošne, romantične in tudi koristne, vseeno pa menim, da jih premalo poznamo. Tokrat sem srečala vizionarja na področju dizajna tapet, Tonija Hamlerja, ki vsako tapeto spremeni v pravo umetnino. Zato preoblikujejo sobe, ambiente, človeka in življenja. Kajti, saj veste, ni prav vseeno, kje živimo. Vabim vas k branju intervjuja s Tonijem Hamlerjem.


Kako se je začela strast do tapet in notranje opreme ter kaj ponudite danes na slovenskem trgu?

Toni Hamler stenske dekoracije
Z nanosom tapete na steno ustvarimo individualno bivalno vzdušje.

Že kot otrok sem hodil na delo poleg očeta, ki je polagal tapete. Od takrat do danes sem poleg praktičnega znanja in izkušenj tudi z izobrazbo pri različnih tujih priznanih umetnikih razvil občutek za oblikovanje prostora. Ker sem po izobrazbi akademski slikar, restavrator, pleskarski mojster in grafik, predvsem pa ljubitelj lepote, mi že nekako, ko stopim v prostor, glavo preplavijo ideje in zamisli. Po navadi kar takoj vem, kakšen dizajn bi izbral za stene, interier itd. Ker imam več desetletne izkušnje z opremljanjem prostorov, tako preprostih sob kot velikih soban v rezidencah in gradovih, stranki najprej ponudim strokovno svetovanje, predstavim materiale, predlagam idejo in dizajn, ter uskladim ponudbo s potrebo in željo stranke. Priznati moram, da se vedno nagibam k individualni izdelavi, da vsaki stranki ponudim nekaj drugačnega, posebnega, nekaj, kar bo krasilo samo njihov dom, nekaj, kar definira njih same. Do sedaj beležim zgolj navdušenja, kar si štejem v čast in ponos, daje mi pa ogromno energije za moje nadaljnje delo.

Ker sem po izobrazbi akademski slikar, restavrator, pleskarski mojster in grafik, predvsem pa ljubitelj lepote, mi že nekako, ko stopim v prostor, glavo preplavijo ideje in zamisli.
Ker sem po izobrazbi akademski slikar, restavrator, pleskarski mojster in grafik, predvsem pa ljubitelj lepote, mi že nekako, ko stopim v prostor, glavo preplavijo ideje in zamisli.

Za svojo dejavnost sem želel ponuditi najboljši izbor različnih materialov, tako v trgovinah ponujamo različne vrste tapet, štukatur ter drugega dekorja za neskončne možnosti polepšanja zidov vaših domov. Tapete so lahko retro, starinske, s cvetličnimi potiski, živalskimi vzorci, drznih barv, 3D tapete, tapete iz pravih školjk, posebne tapete, na katerih je vrhnja plast iz mineralov, lesa, trave, žameta, aluminija, stekla, posuta z bleščicami itd. Naročite lahko najrazličnejše stenske tehnike, kot so beton, rja, stenske poslikave in pozlatitve, ter izberete različne stile dekoracije, s katerimi boste ustvarili poseben ambient. Glede na izbrano tapeto izdelamo tudi različne kotne profile za stene in tla, ki jih umetniško obdelamo s steklom, tapeto in jih unikatno obdelano v  dizajn. V vsakem domu se trudimo pričarati posebno vzdušje in pustiti vtis občutka  ljubezni do detajla.

Kako lahko s pomočjo tapet spremenimo sobo ter kakšne tapete so trenutno v modi? 

Z nanosom tapete na steno ustvarimo individualno bivalno vzdušje. Z vzorci, ornamenti ali barvnimi kontrasti dosežemo želeno poživitev. Prostor lahko optično spremenimo. Tapete lahko dajejo skrivnostne efekte, ki optično prevarajo kot na primer 3D učinek valovanja. Trenutno so v modi tapete videza in občutka žameta, usnja, bleščeče tapete, tapete posutes pravimi kristali, tapete znanih modnih imen, kot so Roberto Cavalli, Versace, Armani ter Swarowski.

Ponujate »modo za stene« in moda  vedno močno vpliva na naše počutje, kako pa vplivajo tapete in nasploh prostor, v katerem živimo?

Vsekakor moda močno vpliva na naše počutje. Tako kot se dobro počutimo, kadar oblečemo izbran kos oblačila, tako dosežemo različne učinke na počutje, ko »oblečemo« stene naših prostorov. Za spalnico, kjer smo ponavadi manj oblečeni ali se sprehajamo celo goli, vedno svetujem tapete, ki dajo edinstven občutek prijazne toplote. Različni vzorci in barvne kombinacije vzpodbudijo  različne občutke pri ljudeh, ki vplivajo na počutje, na primer resnost ali sproščenost, razigranost, veselje, občutek razkošja, glamurja … Najverjetneje bodo posamezniki z bolj umirjeno osebnostjo izbrali nežne barve in lahkotne vzorce, nekoliko bolj pogumni, energični drznejše barve, provokativne vzorce in podobno. Sam se vedno trudim posvetiti stranki tako, da spoznam življenjski stil oziroma začutim energijo, iz katere nato črpam ter ponudim idejo za dizajn.

Za katere prostore so tapete najbolj primerne ter koliko časa potrebujete, da jih postavite? 

Danes so tapete izdelane iz visokokakovostnih materialov in so primerne praktično za vse prostore. Polagal sem jih že vsepovsod, v vseh prostorih stanovanjskih hiš, poslovnih prostorih, razstavnih prostorih podjetij, kjer predstavljajo svoje izdelke in želijo z lepim razstavnim prostorom doseči pozitiven vpliv na stranke. Tapete so različnih materialov in zahtevajo različne postopke nanosa, tako je tudi čas dela različen. In tako kot živim, se pravi hitro, tako tudi delam. Moji sodelavci bi vam znali veliko povedati o moji neumornosti, zagnanosti in predanosti. Moj način pač, kot umetnik seveda delam s srcem in za dušo, a želim narediti čim več in pustiti svoj pečat.

Tapete so različnih materialov in zahtevajo različne postopke nanosa.
Tapete so različnih materialov in zahtevajo različne postopke nanosa.

Ponujate tudi dekorativno slikanje, ki je prava umetnost, nam poveste kaj več o tem?

Z največjim veseljem, saj je umetnost moja prvinska strast in umik. Umik v druge dimenzije, iz katerih nato prenesem lepoto, čarobnost, razkošje, glamur, če želite. To strast težko opišem, rezultati so tisti, ki kažejo s prstom name. Nekaj teh občutkov prenesem in pustim v domovih mojih strank. Vedno mi je bilo všeč drugačno, posebno, mogoče iluzijsko. Tako se tudi najbolje izrazim v iluzijskih poslikavah. Ob tej priložnosti bi želel poudariti, da je umetnost v današnjem času dostopna prav vsem. Mojo trgovino v Ljubljani, ki je tudi nekakšen razstavni salon, krasi namreč ogromna freska. Je sicer imitacija in si jo danes lahko privošči praktično vsak, daje pa izredno bogat umetniški videz. Z različnimi tehnikami, barvanjem, poslikavo lahko tako fresko prilagodimo želji stranke. Izdelam pa želeno fresko tudi sam, vendar je cena ročno izdelane in unikatne poslikave akademskega slikarja nekajkrat višja, saj je več dela.

Na kateri projekt, ki ste ga do sedaj izpeljali, ste najbolj ponosni?

Vsekakor sta to moji dve trgovini, ki sta prodajno-razstavni prostor. Vsako sem posebej načrtoval na edinstven način, opremil in dekoriral. Sta zelo različnega dizajna, vsaka ima svoj značaj, a oba prostora pustita močan vpliv na obiskovalca. Moj ponos je tudi hiša na Ptuju, katere vrata določenih prostorov so bila v preteklosti odprta tudi javnosti. V hiši je ogromno mojega dela, umetnin, imam pa tudi prostor za ustvarjanje, svoj atelje. Tam imam tudi prav pri vrhu strehe manjši, prav prijeten prostor, ki mu sam rečem biblioteka. Ogromno knjig, iz katerih črpam, udoben fotelj, najde se tudi kozarec hladnega viskija, če pridete na obisk.

Vsako svoje delo jemljem resno, delam z dušo in telesom in si ga štejem v ponos.
Vsako svoje delo jemljem resno, delam z dušo in telesom in si ga štejem v ponos.

Zelo sem ponosen na dogodek, ki ga podobnega ni izpeljal še nihče, to je »Wall art fashion show«. Šlo je za posebno modno revijo, na kateri so bile manekenke oblečene v obleke, narejene iz tapet. Dogodek je bil odmeven in je povzročil veliko zanimanja za modne tapete. Potem so še posebni projekti, kot delo v vilah, na jahti Anastazija zelo znane osebe, kjer sem razvil celo nove tehnike za kreiranje bakrenih plošč, ki so 1000 let ležale v morju in sem jih s tehniko oksidacije obdelal. Te plošče so kasneje krasile interier v notranjosti jahte. In še bi lahko našteval, saj vsako svoje delo jemljem resno, delam z dušo in telesom in si ga štejem v ponos, naj bo to preprosta sobica ali bogata vila, šteje rezultat, in to je nasmeh, iskre v očeh zadovoljne in srečne stranke.

%d bloggers like this: